Het Zwarte Goud
Het is elk jaar een feestelijk ritueel: het zeven van de nieuwe compost uit de bak achter in de tuin. De koele, rulle gitzwarte aarde die uit het groenteafval tevoorschijn komt is een klein wonder. Het perfecte sluitstuk van recycling, tjokvol verse voeding voor grond, beestjes en alles dat er op groeit.

Het is echt heel simpel om goede compost te maken. Begin met het aanschaffen van een goede plastic composteerder bij een tuincentrum. Het is natuurlijk heel leuk om er zelf eentje te maken, maar deze plastic containers hebben aan de voorkant zo’n handige klep, waardoor je de compost die zich onderin gevormd heeft er heel gemakkelijk uit kunt scheppen.

De standplaats is eigenlijk niet eens zo heel belangrijk: op een zonnige plaats zal het composteerproces sneller verlopen dan op een schaduwrijk plekje, maar composteren doet het gegarandeerd.

Wat mag er wél op de composthoop?
  • Rauw groente- en fruitafval
    (Behalve alles uit de lijst hierna!)
  • Eierschalen
  • Theezakjes (zonder nietjes of labels)
  • Koffiefilters met losse koffie

Eventueel kun je af en toe wat stro in de bak doen om het extra te laten broeien.

Wat mag er absolúút niet op de composthoop:
  • Citrusfruit (sinaasappelschillen, grapefruit, citroenen, limoenen etc.)
  • Bananenschillen
  • Brood en broodresten
  • Aardappelschillen
  • Koffiepads
  • Dierlijk voedsel (botten, resten)
  • Gekookt voedsel
  • Tuinafval
  • Takken en bladeren

Citrusfruit werkt verzurend en remmend en in bananen zit een schimmelwerende stof. In brood zit een bacterie die het composteerproces negatief beïnvloedt en in aardappelschillen zit een pseudo-schimmel (phytophthora). Van de koffiepads weet ik niet of het wel zuivere koffie is, dus kun je het risico maar beter niet nemen en dierlijke resten en gekookt voedsel gaan rotten en trekken ratten aan.

Van tuinafval, vermalen takken en bladeren kun je een aparte hoop maken, zodat je het kunt gebruiken om de grond mee te mulchen (dit is het bedekken van de grond tussen de planten om de grond te beschermen, te voeden en onkruid tegen te gaan).



Houd de wortelende onkruiden apart en gooi die weg of maak er gier van.

Als de bak vol is, haal je de klep aan de voorkant weg en schep je de ongezeefde compost er uit. Met een compostzeef wordt de aarde van de rest gescheiden. Wat er overblijft is de beste voeding voor je planten, zelfgemaakt en helemaal voor nop.

Volgende keer in Het Groene Paradijs
Wat te doen met slakken