Locatie locatie locatie!
Lang voordat ik een tuin had droomde ik al van roze klimrozen. Ze zouden de hele zomer cascades van zacht geurende bloemen geven en het hout van de oudere takken zou mijn raam omlijsten. Dus toen die tuin er eindelijk kwam, stonden de klimrozen er natuurlijk als eerste. Ze sloegen goed aan, groeiden dat het een lieve lust was en overal verschenen veelbelovende knoppen.

En de zomer vorderde. De sappige knoppen veranderden in bruine rozen, zo slap, dat ze soms nog half in de knop afvielen. Een enkele roos bracht het tot volle wasdom, de mooie bloemblaadjes zorgvuldig om elkaar heen gevouwen en een heerlijke geur verspreidend. De rest bood een armetierige aanblik van schimmelig blad en verlepte bloemen. Maar de klimroos bleef dapper verder groeien, omlijstte zelfs het raam en kroop nog wat verder naar het raam van de buren. Elk jaar was het weer hetzelfde treurige liedje.
Toch was het pas nadat de buurman erover begon dat ik ontwaakte uit mijn heilloze rozenkruistocht. ‘Zeg buurvrouw, die rozen hè, eigenlijk zijn ze niet zo mooi hè, zo slap en bruin, helemaal niet zoals rozen horen!’ Hij had helemaal gelijk. Ze stonden al jaren te droog en zelfs met extra water redden ze het niet. Iedere leek had het onmiddellijk begrepen.


Beth Chatto, Engelse grand old lady of gardening en plantswoman in hart en nieren, heeft het altijd over het belang van de ‘juiste plant op de juiste locatie’. Wanneer je je beplanting aanpast aan de heersende omstandigheden, zullen de planten floreren en bespaar je jezelf veel ellende. Simpel toch?

Vandaag nam ik een moedig besluit en knipte de takken terug tot transporthoogte. Binnenkort kan iemand anders van cascades van zacht geurende bloemen genieten. Tegen mijn trellis groeit straks een andere klimmer die met weinig water toch volop bloeit. Vast een roze.

Ook in Het Groene Paradijs
Het geheim van grond