Grondig
Het grootste geheim van succesvol tuinieren bevindt zich onder de grond. Het grootste geheim ís de grond. De bodem. De basis waaruit alle planten hun voedingsstoffen halen. Als de grond gezond is, gedijt het gewas. Of het nu bloemen zijn of een kropje sla en wat tuinbonen.

Hoe kom je er nu achter met wat voor grond je te maken hebt? Je zou kunnen beginnen met een simpel proefje. Steek een spade in de grond en neem wat aarde in je hand van het diepste deel van de steekproef. Knijp het samen. Blijft het aan elkaar plakken (venig) of valt het uit elkaar (zanderig)? Is er bodemleven in waar te nemen zoals wormen (goed teken)? Ruikt het lekker naar aarde (aanwezigheid van humus)? Deze simpele test biedt al veel bruikbare informatie.

Kijk vervolgens eens naar de planten die het elk jaar weer goed doen in je tuin. Van deze planten kun je opzoeken in welke pH-waarde ze gedijen. Daarmee weet je al bijna precies wat de zuurtegraad van de bodem is.

Door planten te kiezen die een vergelijkbare pH-waarde hebben, vergroot je de kans op een bloeiende tuin. De pH-schaal loopt van 1 tot 14, waarbij de waarde 1 zure grond betekent, 7 neutraal is en 14 kalkrijk.

Er zijn overigens ook simpele tests te koop bij tuincentra om dit vast te stellen.

De belangrijkste bouwstoffen voor de plant zijn stikstof (N), fosfor (P), kalium (K) en calcium (Ca). Daarnaast hebben de planten in kleinere mate behoefte aan ijzer (Fe), koper (Cu) en mangaan (Mn).Stikstof maakt de groene delen van een plant aan en gebrek aan stikstof zie je aan gele bladeren bij een plant. Fosfor zorgt voor de ontwikkeling van de wortels. Als een plant te weinig fosfor op kan nemen, dan worden de bladeren bruin en zwart en verdrogen ze.

Kalium zorgt voor de bloem- en vruchtzetting en de waterhuishouding en zorgt voor de algemene weerstand van een plant.

Wanneer een plant niet optimaal bloeit, lang en stakerig wordt en bruine randen aan de bladeren vertoont, dan zou kaliumgebrek weleens de oorzaak kunnen zijn. Calcium zorgt voor de verbetering van de grondstructuur en verbetert het opnamevermogen van een plant. Een gebrek zie je aan geel/bruine vlekken op de bladeren met daaromheen een duidelijk getekende bruine rand. Dit proces begint aan de bovenste bladeren.

Wanneer er maar niets wil groeien in je tuin of wanneer je redenen hebt om te twijfelen aan de bodemkwaliteit (bij een gesaneerde bodem bijvoorbeeld, of een huizenblok gebouwd op een voormalig fabrieksterrein), dan kun je je grond laten analyseren. In de rapportage wordt uitvoerig verslag gedaan van de samenstelling en eventuele vervuiling en wordt er advies gegeven over bodemverbetering. Deze investering scheelt jaren aanmodderen.

Bodemonderzoek: Koch Bodemtechniek Eurolab

Volgende keer in Het Groene Paradijs
Het recept voor de beste eigen compost